Tapas


Bladerdeegtasjes met geitenkaas, appel, walnoot en honing.
(voor ongeveer 10 hapjes)

Ingredieten:
- een halve appel, bij voorkeur goudreinet
- 5 plakjes  roomboterbladerdeeg
- geitenkaas
- 8 walnoten
- 10 theelepels honing
- 1 ei-geel, losgeklopt


Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Verwarm ondertussen de oven voor op ongeveer 200°C. Kraak de noten en verkruimel de walnoten in een schaaltje. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de helft hiervan in kleine blokjes. Snijd de geitenkaas in kleine stukjes of verkruimel deze. Meng de appel, de walnoten en de geitenkaas door elkaar.


Leg de bladerdeelvellen op een snijplank en snijdt ze diagonaal door midden, zodat er 10 driehoeken ontstaan. Leg op elke driehoek ongeveer 1 eetlepel appel-kaasmengel zodat de helft van de driehoek bedekt is. Druppel met een theelepel op elk hoopje appel-kaasmengel een beetje honing. Vouw de bladerdeegdriehoekjes dicht zodat er 10 gevulde driehoekjes ontstaan. Smeer de bovenkant van de driehoekjes in met een beetje eigeel voor de glans. Leg de driehoekjes op een vel bakpapier op de bakplaat en bak ze in ongeveer 15 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.


Tip: Deze hapjes kunnen zowel warm als koud gegeten worden! 



Patatas Bravas
(voor ongeveer 10 porties) 


Ingredienten: 
- 1 eetlepel olie
- 1 theelepel paprikapoeder (of chilipoeder) 
- 1,5 kg geschilde aardappels
- zout 
- 3 teentjes knoflook


Overige benodigdheden: 
- bakplaat
- bakpapier


Verwarm de oven voor op 230°C. Snijd de aardappels in kleine stukjes (dobbelsteentjes of iets groter) en leg ze in op ingevette een bakplaat met bakpapier. Verdeel de knoflook erover, strooi er zout over, paprikapoeder naar smaak en rooster de aardappels in 20 minuten knapperig en goud bruin.
Doe de aardappels in een schaal en schenk de saus erover of serveer deze er apart bij.


Tip: Lekker met een pittig tomatensausje of alioli!



Champignons in sherry
(voor 4 porties)

Ingredienten:
- 500 gram champignons
- 3 tot 4 teentjes knoflook
- 5 eetlepels droge sherry
- 4 eetlepels olijfolie
- peterselie naar smaak
- zout en peper

Borstel de champignons schoon. Pel en pers de knoflook. Verhit de olie. Bak de champignons en de knoflook even. Blus af met de sherry en laat ongeveer 5 minuten pruttelen. Breng op smaak met zout en peper en laat afkoelen. Was de peterselie en haal de blaadjes van de takjes. Snijd ze in smalle reepjes en strooi ze over de champignons.


Warme vijgen met geitenkaas en honing 

Warme vijgen met geitenkaas en honing
(voor 4 personen)


Ingredienten: 
- 8 vijgen
- 200 gram zachte geitenkaas
- 1 theelepel rozemarijn, fijngehakt
- 4 eetlepels honing
- 1 theelepel balsamicoazijn
- 2 theelepel olijfolie


Verwarm de oven voor op 225 °C. Snijd de vijgen kruiselings in en druk ze met de vingers iets open. Zet de vijgen in een ovenschaal. Roer de geitenkaas en rozemarijn door elkaar en verdeel de kaas over de vijgen. Zet de ovenschaal op het rooster in het midden van de oven en rooster de vijgen in 6 minuten goudbruin. 
Verdeel de vijgen over 4 kleine bordjes. Schenk de honing van binnen naar buiten in een dun straaltje over de vijgen en vervolgens op het bord. Roer de azijn en olie goed door elkaar en druppel de dressing op het bord en serveer direct.