Toetjes


Apple crumble
(voor 4 personen) 

Ingredienten:
- 150 gram boter
- 120 gram suiker
- kaneel
- 300 gram meel
- 3 appels

Overige benodigdheden: 
- kleine ovenpannetjes

Schil de appels en snij ze in stukken. Vet de ovenpannetjes goed in en verwarm de oven op 200 graden. 
Kneed boter, meel en suiker tot een korrelig deed. (Als het niet korrelig genoeg is, 
voeg wat bloem toe. Als het te droog is, voeg een scheutje melk toe.)

Verdeel de stukjes appel over de ovenpannetjes. Strooi wat kaneel (naar smaak)
oven de stukjes appel. Kruimel het deeg erover heen en zet de pannetjes ongeveer 20 minuten in de oven, tot de bovenkant mooi bruin is. 
Tip: Erg lekker met een bolletje vanille-ijs en slagroom! 


cranberrycake.jpg 

Cranberrycake
(12 plakken)

Ingredienten:
- 200 gram boter
- 200 gram suiker
- 1 snufje nootmuskaat
- 1 snufje zout
- 1/2 vanillestokje
- 4 eieren, gesplitst
- 200 gram blanke amandelen, gemalen
- 275 gram bloem
- 50 gram maïzena
- 1 zakje bakpoeder
- 200 gram gedroogde cranberry’s voor het glazuur
- 150 gram poedersuiker
- ongeveer 2 eetlepels cranberrysap 

Oven: 180 graden
Duur: ongeveer 60 minuten

Verwarm de oven voor op 180°C. Roer de boter, de helft van de suiker, de nootmuskaat, het zout en het vanillemerg romig en klop de eierdooiers er één voor één door. Sla de eiwitten met de rest van de suiker stijf. Vermeng de gemalen amandelen met de bloem, de maïzena, het bakpoeder en de cranberry’s. Roer de helft ervan door de botercrème en spatel dan het eiwitschuim en de rest van het amandelmengsel erdoor.


Vet een cakevorm van 20 of 25 cm lengte in en bestuif hem met bloem. Schep het beslag in de vorm en bak de cake 10-15 min. in het midden van de oven. Kijk ondertussen of de cake al mooi bruin is. Haal de vorm na ongeveer 60 minuten uit de oven en laat hem 10 minuten staan. Keer hem dan voorzichtig op een rooster en laat helemaal afkoelen.


Roer voor het glazuur de poedersuiker met het sap glad en glanzend en bestrijk de cake ermee. Laat goed drogen en snijd in plakken. Smakelijk eten!



Chocolade koffiemousse

(voor 6 personen)



Ingredienten:
- 2,5 dl slagroom
- 1 eetlepel poederkoffie
- 2-3 theelepel poedersuiker
- 160 gram pure chocolade, in stukjes

Verwarm de slagroom met de poederkoffie en de poedersuiker. Schenk dit over de pure chocolade. Roer goed tot de chocolade gesmolten is en het mengsel wat stijver wordt. Schenk het mengsel in zes kommetjes en laat de mousse in de koelkast minstens 3 uur opstijven.


Een makkelijk, maar heerlijk toetje!
Ingredienten:
- 2 eieren
- 85 gram suiker
- 40 gram meel
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 eetlepel cacao
- 40 gram maizena
- 50 ml brandy
- 200 gram kokos, geraspt
- 200-300 gram chocolade couverture

Overige benodigdheden: 
- bakpapier
- bakplaat

Oven: 180 graden
Duur: 15 minuten in de oven

Verwarm de oven op 180 graden. Begin met het eiwit en eigeel te scheiden. Het eigeel samenvoegen met de helft suiker en 1 eetlepel heet water. Dit schuimig kloppen. 
Het eiwit met de rest suiker stijf kloppen. Vervolgens voeg je deze twee samen. 
Meel, maizena, cacao en bakpoeder mengen en erover zeven. 
Meng al deze ingredienten tot een samenhangend geheel. 
Verdeel het deeg op een vorm met bakpapier.
Zet de bakplaat in de oven en laat het 15 minuten bakken. 

Na 15 minuten keer je debakplaat om en laat je het deeg afkoelen. 
Smelt de chocolade au-bain-marie. Verdeel de grote plak deeg in stukjes en dompel ze in de chocolade en kokos. 



Een toetje uit Zuid-Afrika om van te smullen!
Sinaasappelricotta


Sinaasappelricotta

(Voor 4 personen)

Ingredienten:
- 1 sinaasappel
- 1 bakje ricotta kaas, 250 gram
- 2 eetlepels vloeibare honing
- 1 banaan
- 1 bakje aardbeien
Rasp de oranje schil van 1 sinaasappel en pers de vrucht uit. Meng het rasp en het sap met 1 bakje ricottakaas.  Snijd de banaan en voeg deze en de 2 eetlepels vloeibare honing toe. Verwijder de kroontjes van 1 bakje aardbeien en snijd de aardbeien in plakjes. Schep de ricotta in 4 kommetjes en verdeel de aardbeien erover. 

Een mooi en heerlijk toetje!
Trifle met kaneelkwark en peer


Trifle met kaneelkwark en peer

(voor 4 personen)

Ingredienten:
- 450 gram kruidcake
- 1 pot halve peertjes met kaneel
- 500 gram volle Franse kwark
- 1 eetlepel kaneel
- 3 eetlepels poedersuiker
Verkruimel 4 dikke plakken kruidcake boven 4 glazen. Verdeel 1 pot halve peertjes met kaneel erover. Schenk in elk glas 2 eetlepels van het perenvocht. 
Klop 1 bak volle Franse kwark los met 1 eetlepel kaneel en 3 eetlepels poedersuiker. 
Verdeel de kaneelkwark over de glazen.
Smakelijk! 
Tip: Vervang het perenvocht door 2 eetlepels Baileys. Smullen!
Appelplaattaart


Appelplaattaart

(voor 8 personen)

Ingredienten:

- 300 gram bloem
- 100 gram lichtbruine suiker
- 1 pakje koude boter (250 gram)
- 1 bakje ongezouten walnoten, fijngehakt
- 2 eieren
- 5 elstar appels, geschild
- 50 gram suiker
- 2 theelepels kaneel

Overige benodigdheden:
- bakpapier
- bakplaat

Oven: 175 graden
Duur: 40 minuten in de oven

Doe de bloem, basterdsuiker en 1 mespunt zout in een kom. Snijd er met twee messen 200 gram boter door tot een kruimelig deeg ontstaat. Voeg de walnoten toe en kneed het deeg tot een samenhangende bal. Verpak in verhoudfolie en laat 1 uur in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Duw het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat uit tot een rechthoekige plak van 25 x 35 cm.
Vouw de randen om zodat een opstaande rand ontstaat. Roer de eieren los en verdeel dit over het deeg.
Snijd de appels in schijfjes. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de appel op 2 minuten op hoog vuur. Voeg de suiker en kaneel toe en bak nog 2 minuten.
Verdeel de appel over het deeg.

Smakelijk eten!

Tip: Je kunt de taart warm of koud eten. Lekker met een bolletje vanilleijs of kaneelijs.

Zomerfruit-kwarkdesserttaartje


Zomerfruittaartje
(voor 4 personen)

Ingredienten:
- 10 blaadjes gelatine
- 1 beker kwark aardbei, 500 gram
- 2 eetlepels suiker
- een half pak cruesli balans rode vruchten
- 1 bak zomerfruit, 300 gram

Overige benodigdheden:
- springvorm

Laat de blaadjes gelatine in koud water een paar minuten weken tot ze helemaal zacht zijn. Meng de kwark met de suiker. Knijp de gelatine blaadjes uit en los ze in een kommetje op in 6 eetlepels kokend water.
Roer de gelatine door de kwark. Meng 1/3 van de kwark met de cruesli en verdeel dit over de bodem van de springvorm. 


Meng de rest van de kwark met de bevroren vruchten, strijk dit glad en laat het minimaal een uur in de koelkast staan. Snijd met een mes langs de rand tussen het kwartkmengsel en de springvorm. 


Verwijderd de springvorm en snijd de taart in 7 of 8 kleine stukjes. 


Heerlijk!
_____________
banana pancakes


Bananen pannenkoekjes
(voor 6 personen)



Ingredienten:
- 3 grote eieren

- 115 gram bloem
- 1 volle theelepel bakpoeder
- 140 ml melk
- een mespunt zout
- 2 eetlepels boter
- 3 eetlepels suiker
- 4 bananen
- creme fraiche, alleen om erbij te serveren


Splits de eieren; doe de eiwitten in een kom en de dooiers en een andere kom. Meng de bloem, het bakpoeder en de melk met de eidooiers en meng tot een glad, dik beslag. 
Klop de eiwitten met het zout tot ze stijve pieken vormen. Meng de eiwitten door het beslag. Verhit een koekenpan op matig vuur.


Giet het beslag in de pan en bak een paar minuten totdat de pannenkoek gpoudbruin is. 
Smelt de boter en de suiker in een aparte pan op een laag vuur totdat het een karamelsausje wordt, ongeveer 3 minuten.


Schil de bananen en over de lengte doorsnijden. Leg ze in de pan in de saus en draai ze regelmatig even om.
Serveer ze op de pannenkoeken, overgoten met een lepel creme fraiche. 


Rijstepap met mango 

Rijstepap met mango
(voor 4 personen)


Ingredienten: 
- een halve liter melk
- 125 gram dessertrijst 
- 4 eetlepels suiker
- 1 flesje kookroom 
- 1 mango


Overige benodigdheden: 
- (staaf) mixer



  1. Melk met rijst aan de kook brengen en 12 minuten zachtjes laten koken. Af en toe roeren. Suiker door gare rijst roeren en laten afkoelen. Room lobbig kloppen. Mango schillen en in stukken verdelen. Grootste deel van mango met staafmixer of keukenmachine pureren. Lauwwarme rijst mengen met room en in vier schaaltjes scheppen. Mangopuree erover verdelen. Garneren met rest van mango.