Vis

Zalm-ricottataart


Zalm-ricotta taart
( voor 4 personen ) 


Ingredienten: 


- 500 gram verse zalm
- 250 gram ricotta kaas
- 2 eieren
- 4 tastytom tomaten, in stukjes
- 1 pakje bladerdeeg


Overige benodigdheden: 
- bakplaat bekleed met bakpapier


Verwarm de oven voor op 200 graden. Roer in een kom de ricotta los en klop er 1 ei door. Breng op smaak met peper en zout. 
Verdeel de zalm in kleine stukjes. Schep de zalm en de tomaten luchtig door de ricotta. Spreid de plakjes bladerdeeg uit op de bakplaat en zorg ervoor dat deze overlappen. Schep de vulling op de helft van het deeg en houd een rand van ongeveer 2 centimeter vrij. 
Klop het andere ei los. Bestrijk de rand met losgeklopt ei en sla het deeg over de vulling. Druk de randen goed aan. Bestrijk ook de bovenkant met ei, zo wordt deze mooi bruin. 
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de taart in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin. 


Zalm met peperkorst

Zalm met peperkorst
(voor 4 personen)


Ingredienten:
- 4 grote aardappelen, kruimig
- 4 stukken zalm
- 2 eetlepels zwarte peperkorrels
- 25 gram boter
- ongeveer 600 gram peultjes
- 1 bekertje zure room (125 ml)

Prik met een vork gaatjes in de aardappelen en verpak ze afzonderlijk in magnetronfolie. Pof de aardappelen 10 minuten in de magnetron op 800 watt. Laat in de magnetron nog 2 minuten in de folie nagaren.
Bestrooi ondertussen de zalm met zout naar smaak. Plet de peperkorrels grof in de vijzel of met de bolle kant van een lepel. Strooi op een bord en duw 1 kant van de zalmfilets erin. Verhit de boter en bak de zalm 6 minuten, eerst op het peperkorstje.
Kook ondertussen de peultjes in 4 minuten beetgaar in water met zout. Haal de aardappelen uit de folie, halveer en verdeel over 4 borden. Schep de zure room op de aardappelen en leg de zalm en peultjes erbij.



tagliolini met zalm en ricotta


Tagliolini met zalm en ricotta
(voor 4 personen)


Ingredienten:
- 500 gram tagliolini (of tagliatelle)
- 125 gram ricotta
- rasp van een halve citroen
- peper&zout
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 lange, dunne courgette, in blokjes
- 3 eetlepels fijngehakte bieslook
- 250 gram gerookte zalm


Kook  de pasta beetgaar. Meng intussen de ricotta met citroenrasp, peper&zout. Verhit in een koekenpan de olie en bak de courgette 2 tot 3 minuten. Voeg de bieslook toe. Giet de pasta af en meng met de courgette en bieslook. Verdeel de pasta over voorverwarmde diepe borden en leg er de zalm op. Schep op elk bord ricotta en sprenkel nog wat olijfolie over... Klaar!


Zalmrisotto met bleekselderij


Zalmrisotto met bleekselderij
(voor 4 personen) 


Ingredienten:
- bleekselderij
- 300 gram zalmfilet
- 750 ml groentebouillon
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui, fijngesnipperd
- 300 gram risottorijst
- een half bekertje slagroom
- eventueel parmezaanse kaas


Snijd de stengels bleekselderij in boogjes, snijd de zalmfilet in blokjes en snipper de ui. Breng de bouillon aan de kook.
Verhit ondertussen de olie in een hapjespan en fruit de ui 1 minuut. Voeg de bleekselderijboogjes toe en bak 2 minuten. mee. Voeg de risotto toe en bak 1-2 minuut. mee, tot de korrels glanzen en glazig zijn. 

Voeg 750 ml bouillon toe en laat de risotto de bouillon opnemen. Kook de risotto zo in 15-20 min. beetgaar. Voeg na 10-12 minuten de zalmblokjes toe. 
Roer de slagroom door de risotto en verwarm nog 1 minuut. Schep er wat kaas door en breng op smaak met peper en weinig zout. Verdeel de risotto over 4 diepe borden en bestrooi met de rest van de kaas.