Courgettesoep met gorgonzola
(voor 4 personen)
Ingredienten:
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 ui, gesnipperd,
- 2 eetlepels bloem
- 4 courgettes, geraspt
- een halve liter bouillon
- 100 gram gorgonzola
Overige benodigdheden:
- staafmixer
Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui 4 minuten. Voeg de bloem toe en bak 2 minuten tot de bloem begint te kleuren. Voeg de courgette toe en roerbak nog 2 minuten. Schenk de halve liter water met bouillon erbij. Breng aan de kook en laat 10 minuten op laag vuur koken met de deksel op de pan. Breng op smaak met peper en zout.
Pureer de soep met de staafmixer. Schenk de soep daarna door een bolzeef in een pan. Duw met een lepel zo veel mogelijk soep door de zeef.
Verhit de soep tot tegen de kook aan. Verdeel over 4 borden en verkruimel de kaas erover. Bestrooi eventueel met versgemalen zwarte peper.
Mosterdsoep
(voor 4 personen)
Ingredienten:
- 1 eetlepel boter of margarine
- 2 sjalotjes, gesnipperd
- 2 dunne preitjes, in ringen
- 2 aardappelen, in blokjes
- 1 eetlepel bloem
- 1 glas droge witte wijn
- 3 eetlepels grove mosterd
- 1 eetlepel Dijonmosterd
- 1 liter kippen- of groentebouillon
- 2 dl kookroom light
- peper uit de molen, zout
- paar takjes platte peterselie, fijngesneden
- 2 sjalotjes, gesnipperd
- 2 dunne preitjes, in ringen
- 2 aardappelen, in blokjes
- 1 eetlepel bloem
- 1 glas droge witte wijn
- 3 eetlepels grove mosterd
- 1 eetlepel Dijonmosterd
- 1 liter kippen- of groentebouillon
- 2 dl kookroom light
- peper uit de molen, zout
- paar takjes platte peterselie, fijngesneden
Verhit de boter in een grote pan en fruit hierin de sjalotje, driekwart van de prei en de aardappelen 2 minuten. Bestrooi met de bloem en bak 1 minuut mee. Blus af met de wijn en roer goed door, zodat er geen klontjes ontstaan. Schep alle mosterd er door en giet de bouillon en de room erbij. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 20 minuten zachtjes koken. Pureer de soep kort met de staafmixer of in de blender, de soep mag een beetje grof blijven.
Breng de soep op smaak met peper en eventueel zout. Schep de soep in kommen en garneer met de achtergehouden prei en de peterselie.
Broccoli-courgettesoep
(voor 4 personen)
Ingredienten:
- 1 rode uit
- 1 courgette
- olijfolie
- 300 gram broccoliroosjes
- tuinkruidenbouillon
Overige benodigdheden:
- staafmixer
Snijd de rode ui en de courgette fijn. Verhit 2 eetlepels olijfolie en fruit de ui 3 minuten.
Bak de courgette 5 minuten mee. Voeg daarna 300 gram broccoliroosjes, 7500 ml water en 1,5 tuinkruidenbouillontablet toe.
Laat 4 minuten zacht koken. Pureer met een staafmixer. Breng de soep op smaak met peper en zout.
Smakelijk eten!
Tip: Lekker met verse munt!
Pittige spinaziesoep
( voor 4 personen)
Ingredienten:
- 2 eetlepels olie
- 1 teentje knoflook, fijn gesneden of geperst
- 200 ml kokosmelk
- 1 kippenbouillontablet
- 200 gram spinazie, vers
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 rode peper, in dunne lange reepjes
Overige benodigdheden:
- staafmixer of keukenmachine
Verhit de olie in een soeppan en fruit hierin de gember 1 miinuut.
Schep de knoflook erbij en bak al omscheppend nog 1-2 minuten op laag vuur. Schenk de kokosmelk en 750 ml water erbij. Verkruimel de bouillontablet erboven en breng het geheel aan de kook.
Schep de spinazie door de soep (houd een handvol achter) en kook 2-3 minuten mee. Snijd de achtergehouden spinazieblaadjes in dunne reepjes.
Pureer de soep met de staafmixer of keukenmachine. Breng daarna op smaak met sojasaus en een snufje zout en peper. Garneer de soep met de spinaziereepjes en rode peper.
Goulashsoep
(voor 4 personen)
Ingredienten:
- 1 schaal soepvlees
- 25 gram boter
- 3 uien, in halve ringen
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- 2 rode paprika's, in reepjes
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 2 eetlepels bloem
- 1 blikje tomatenpuree, 70 gram
- 3 runderbouillon tabletten
- 2 laurierblaadjes
- 3 grote aardappelen vastkokend, geschild
Bestrooi het vlees met peper&zout. Verhit de boter in een soeppan en bak het vlees in 3 minuten rondom bruin.
Bak de ui, knoflook en paprika 5 minuten mee op laag vuur. Doe het paprikapoeder, de bloem en tomatenpuree erbij en bak ook 2 minuten mee.
Voeg 1,5 liter water met de bouillontabletten en laurier toe en breng aan de kook. Laat afgedekt 2,5 koken op laag vuur.
Snijd de aardappelen in blokjes. Voeg toe en laat 30 minuten koken.
Tip! Lekker met peterselie en zure room.