Vegetarisch

Zomertaartje met prei en geitenkaas


Taartje met prei, geitenkaas en olijven
(voor 4 personen)


Ingredienten:
- zwarte olijven zonder pit, ongeveer 10 stuks
- 1 ei, losgeklopt
- geitenkaas, 100 gram, zacht en verkruimeld
- 2 tot 3 eetlepels parmezaanse kaas, geraspt
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 rol bladerdeeg
- prei, 500 gram, in dunne ringetjes
- 2 tot 3 knoflookteentjes, geperst
- 1 eetlepel tijm
- peper&zout

Oven: 220 graden

Duur: 20 tot 25 minuten in de oven


Overige benodigdheden: 
- bakpapier
- bakplaat


Verwarm de oven voor op 220 graden. Ontrol het bladerdeeg op een bakplaat met bakpapier. Stoof de prei met de knoflook en de tijm zacht in de olijfolie. Breng op smaak met peper&zout. Laat uitlekken in een vergiet en laat even afkoelen. 
Vermeng het ei met de helft van de parmezaan en roer er dan de prei door. 


Verdeel het mengsel over het bladerdeed, maar blijf 4 cm van de rand. Flap de rand van het deeg naar binnen, zodat er een brede rand ontstaat.
Verdeel de geitenkaas, de olijven en de rest van de parmezaanse kaas over de taart. Zet de taart 20 toot 25 minuten in de oven, tot ze goudbruin is. 


Lekker warm of koud.


Spaghettini met knoflook, peper en olijfolie

Spaghettini aglio

(voor 4 personen)

Ingredienten:
- 300 gram spaghettini
- 100 ml olijfolie, liefst extra vierge
- 3 tenen knoflook, fijngesneden of geperst
- 1 rode peper, fijngesneden
- 0,5 theelepel grot zeezout
- 1 bakje peterselie
Kook de spaghettini volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwarm intussen de olie met de knoflook in een hapjespan op middelhoog vuur en voeg, wanneer de knoflook licht begint te kleuren, de rode peper en het zout toe. Roer goed door en neem de pan van het vuur. 
Snijd de blaadjes van de peterselie fijn. Giet de spaghettini af en laat uitlekken. Zet de hapjespan weer op het vuur en roer de spaghettini en peterselie erdoor. Meng alles door elkaar en serveer direct. 

Gegrilde tomaten


Gegrilde tomaten
(voor 4 personen).


Ingredienten:

- 8 trostomaten
- 50 gram Grana Padano, geraspt
- 1 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden
- 1 teen knoflook, geperst
- 3 eetlepels olijfolie

Zet de  gril van de oven aan. Snijd de tomaten horizontaal doormidden. Laat de groene steelaanzet ter decoratie aan de tomaten zitten. Leg de tomatenhelften met de snijkant naar boven op een bakplaat. Strooi de geraspte kaas erover.
Roer de kruiden, de knoflook en peper&zout naar smaak door de olie. Besprenkel de tomatenhelften met de kruiodenolie en zet ze ongeveer 10 minuten onder de gril.

Cannelloni 
(voor 3 personen)

Ingredienten:
-         Cannelloni pijpjes ( 6 a 7 pijpjes per persoon)
-         1 grote zak spinazie
-         Feta of ricotta
-         Trostomaten of cocktailtomaatjes
-         Tomatenblokjes in blik (2 blikjes)
-         Knoflook 3 of 4 teentjes
-         Geraspte kaas (belegen)
-     Eventueel wat verse balilicum blaadjes

Overige benodigdheden:
-         Grote ovenschotel

Oven: 200 graden
Duur: halfuur, totdat de kaas is gesmolten en een beetje bruiner is.

Maak de teentjes knoflook schoon. Was de tomaten en de spinazie. Doe olijfolie in een pan en voeg de knoflook toe. Later ook de spinazie.
Snijd de tomaatjes en de kaas in kleine stukjes. Doe ook dit in de pan. Als laatste voeg je een half blikje van de tomatenblokjes toe. Zelf op smaak brengen met peper, zout of kruiden. (bijvoorbeeld Italiaanse of oregano)

Neem de ovenschotel. Doe de andere helft van het blikje tomatenblokjes in de ovenschotel en verdeel dit een beetje over de bodem. Dit zorgt ervoor dat het niet aanbakt.
Vul de pijpjes een voor een met het spinazie-tomaat-kaas mengsel en leg ze in de ovenschotel. 
Als laatste schenk je het tweede blikje tomatenblokjes over alle cannelloni pijpjes en strooi je de kaas erover.

Na een dik half uurtje in de oven... Smakelijk eten!

Tip! Serveer er een salade bij. Zoals bijvoorbeeld een frisse tomaat, mozarella, basilicum salade!

Ovenmacaroni met prei en kaassaus

Ovenmacaroni met prei en kaassaus
(voor 4 personen)

Ingredienten:
- 300 gram macaroni grande
- 50 gram boter
- 1 bakje champignons
- 2 preien, in fijne ringen
- 30 gram bloem
- een halve liter halfvolle melk
- 250 gram cheddar tophat 48+ kaas, geraspt

Overige benodigdheden:
- Ovenschaal

Oven: 200 graden
Duur: 15 minuten in de oven

Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de macaroni beetgaar. 
Verhit ondertussen 20 gram boter in een koekenpan. Bak de champignons. Voeg de prei toe en bak nog 3 minuten. Breng op smaak met peper&zout.

Smelt de rest van de boter in een pan en voeg de bloem toe. Roer tot een glad mengsel en laat op laag vuur 5 minuten garen tot het lichtbruin kleurt.
Voeg de melk toe en breng al roerend aan de kook. Laat koken tot een gebonden saus. Laat 2/3 deel van de kaas erin smelten. Breng opnieuw op smaak met peper&zout. 

Meng de macaroni en het groentemengsel in de ovenschaal en schenk de saus erover. Bestrooi met de rest van de kaas en zet dit 15 minuten in het midden van de oven. 

Broccoli-spinazietaart

Broccoli spinazietaart
(voor 4 personen)

Ingredienten:
- 5 plakjes roomboterbladerdeeg, ontdooid
- 1 zak spinazie, 300 gram
- 300 gram broccoli, in kleine roosjes
- een half zakje ongezouten cashewnoten
- 4 eieren
- 1 bekertje slagroom
- 1 zakje gemalen geitenkaas belegen 48+

Overige benodigdheden:
- Taartvorm, ingevet

Oven: 180 graden
Duur: 45 minuten in de oven

Verwarm de oven voor 180 graden. Bekleed de vorm met het bladerdeeg en prik met een vork gaatjes in de bodem. Bak deze 10 minuten in de oven. 

Breng ondertussen een pan water aan de kook. Dompel de spinazie onder in het kokende water en haal er direct weer uit met een schuimspaan. Laat uitlekken in een vergiet en duw er zoveel mogelijk overtollig vocht uit. Kook vervolgens in dezelfde pan de broccoli 2 minuten. Giet deze af in een vergiet. Laat afkoelen onder stromend koud water en laat uitlekken. 

Verdeel de groenten over de taartbodem en bestrooi met de noten. Klok de eieren los met de slagroom. Voeg peper&zout naar smaak toe. Schenk dit over de groenten en bestrooi met de kaas. Bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 35 minuten gaar. De taart is zowel warm als koud lekker.

Bospeen met balsamico


Bospeen met balsamico
(voor 4 personen)

Ingredienten:
- 1 bos peen
- 100 ml olijfolie
- 2 el balsamicoazijn (flesje 250 ml)
- 4 el platte peterselie blaadjes fijngesneden
- 1 teen knoflook fijngesneden

Snijd de peen in schuine plakjes van 1 cm. Verhit de olie in een hapjespan. Voeg de peen, azijn en peper en zout naar smaak toe. Dek af en stoof in 15 minuten beetgaar. Meng de peterselie met de knoflook. Haal de peen van het vuur en bestrooi met het peterselie-knoflookmengsel.

Rodekool met cranberry's



Rodekool met cranberry’s
(voor 4 personen)

Ingredienten:
-         1 rodekool
-         50 gram boter
-         175 gram verse cranberry's (zak 340 g)
-         300 ml riesling (bijv. Cave de Beblenheim, fles 0.75 liter)
-         5 eetlepels appelstroop

Snijd de kool in vieren, verwijder de harde kern en snijd in parten van 1 cm. Verhit de boter in een hapjespan en roerbak de kool 5 minuten Voeg de cranberry's, wijn, en appelstroop toe. Breng aan de kook en doe de deksel op de pan. Stoof 30 minuten op laag vuur. Breng op smaak met peper en zout.




Open lasagne met wintergroenten
(voor  4-6 personen, voorgerecht)

- 450 g wintergroenten (pastinaak, pompoen, knolselderij)
- 100 gram kleine doperwtjes 
- 4-5 eetlepels olijfolie
- 1 groene appel, ongeschild, in blokjes
- 4 eetlepels kleine kappertjes
- 4 eetlepels fijngesneden bieslook
- 2 eetlepels fijngesneden koriander
- zout, peper

Snijd de groenten in dunne repen. Doop de pastinaak en eventueel ook pompoen en knolselderij 20-30 seconden in kokend water. Spoel koud af en laat goed uitlekken. Kook de doperwten in 1-3 minuten beetgaar en laat ze uitlekken. Roer een salsa van olie, doperwten, appel, kappertjes, bieslook, koriander en zout, peper en citroensap naar smaak. Stapel de groenten met kaas en mozzarella op tot een open lasagne en schep tussen de laagjes wat salsa. Garneer met tuinkers. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten