Papa's bananenschotel
(Voor 3 tot 4 personen)
Ingredienten:
- 400 gram gemengd gehakt
- ui/knoflook
- 1 bakje champignons
- 2/3 bananen
- 3 prei
- peper/zout
- kaneel
- geraspte kaas
- 1 pak farfalle
Overige benodigdheden:
- ovenschotel
Snipper de ui en pers de knoflook in een pan. Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Breng het
gehakt met peper en zout op smaak.
Breng een andere pan met water (&bouillonblokje) aan de kook en kook 1 pak farfalle (vlindertjes
pasta).
Maak de prei schoon en snijd deze in ringen. Voeg dit bij het gehakt. Maak ook de champignons
schoon en snijd deze in kwarten of schijfjes, bak deze even mee.
Als zowel het gehakt met de groenten als de pasta gaar is, schep je alles door elkaar in de
ovenschotel.
Snijd de bananen in schijfjes en verdeel deze bovenop de ovenschotel. Strooi er kaneel naar smaak
op en maak het af met de geraspte kaas.
Ongeveer 20 minuten in de oven en smullen maar!
Gevulde paprika's
(Voor 4 personen)
Ingredienten:
- 8 paprika's, verschillende kleuren
- 1 ui
- 2/3 teentjes knoflook
- 300 gram gehakt, gemengd
- 300 gram rijst
- 1 blikje mais
- 1 eetlepel paprikapoeder
Overige benodigdheden:
- bakpapier
- ovenschotel of braadslee
Oven: 190 graden
Duur: 20 minuten in de oven
Verwarm de oven voor op 190 graden. Snijd de bovenkant van de paprika's en maak ze van binnen schoon. Zet de paprika's rechtop in een ovenschotel of braadslee.
Zet een pan met water op het vuur en kook de rijst.
Verhit ondertussen 2 eetlepels olie in een koekenpan en fruit de ui 3 minuten. Voeg de knoflook toe. Voeg daarna het gehakt toe en bak dit in ongeveer 3 minuten gaar en rul.
Voeg als laatste de rijst en de mais toe en breng het geheel op smaak met paprikapoeder en peper&zout.
Vul de paprika's met het mengsel en zet ze ongeveer 20 minuten in de oven.
Tip: Maak een tzatziki-saus hierbij. Lekker fris!
- een pot griekse yoghurt
- 3 teentjes knoflook
- een halve komkommer, geraspt
- peper&zout
Mexicaanse groente in taco's
(voor 4 personen)
Ingredienten:
- 2 eetlepels olijfolie
- ongeveer 250 gram roerbakgehakt
- 1 zak Mexicaanse wokgroente, 750 gram
- 1 potje salsa mild
- 1 pak taco schelpen
- 175 gram jonge kaas, geraspt
- 1 bekertje creme fraiche
Overige benodigdheden:
- Ovenschaal
Oven: 200 graden
Duur: 15 minuten in de oven
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit de olie in een wok of hapjespan en bak het gehakt in 4 minuten gaar en rul. Voeg de groenten toe en roerbak ongeveer 6 minuten. Voeg de saus toe en roer goed door. Breng op smaak met peper&zout.
Verdeel het gehakt-groentenmengsel over de tacoschelpen en zet deze in de ovenschaal. Bestrooi met kaas en bak het ongeveer 15 minuten in de oven.
Serveer de taco's met creme fraiche naar smaak.
Appel-jachtschotel
(voor 4 personen)
Ingredieten:
- 800 gram aardappelen kruimig
- 50 gram boter
- rundergehakt (500 gram)
- 2 uien, gesnipperd
- 1 prei, in dunne ringen
- 1 bakje champignons, in kwarten
- 1 blikje tomatenpuree
- tijm
- 4 braeburn appels
Overige benodigdheden:
- ovenschotel
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de aardappelen, snijd in stukken
en kook in 20 min. gaar. Verhit ondertussen 25 gram boter in een hapjespan en
bak het gehakt in 5 minuten. rul.
Voeg de ui, prei en champignons toe en bak 4 minuten. mee. Voeg de tomatenpuree
en tijm toe en verwarm nog 2 minuten. Schep in de ingevette ovenschaal. Giet de
aardappelen af en stamp ze met de rest van de boter tot een grove puree met de
pureestamper. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd 2 appels in vieren, schil ze, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Meng door
de puree en verdeel over het gehakt. Snijd de 2 appels ongeschild in plakjes van 2 mm
en verwijder de pitjes. Leg de plakjes dakpansgewijs op de puree, de appelkroosjes
worden zacht in de oven. Bak in de oven in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar.
Rollade met kruiden en knoflook
( voor 6 personen)
Ingredienten:
- 1 varkensfiletrollade (1 kg)
- 1 bol knoflook
- 1/2 bakje rozemarijn (a 15 g)
- 1/2 bakje tijm (a 15 g)
- 50 g boter
- 4 el olijfolie
Oven: 175 graden
Duur: 45 minuten in de oven
Duur: 45 minuten in de oven
Laat de rollade in 1 uur op kamertemperatuur komen.
Verwarm de oven op 175 graden. Prik met een puntig met ongeveer 20 inkepingen van 3 cm diep in de rollade. Doe dat in de gaten van het netjes, zodat dit heel blijft. Maak de knoflook schoon en halveer de grote tenen. Snijd de rozemarijn en tijm in takjes van 4 cm. Vul de inkepingen met de knoflook, rozemarijn en tijm. Steek eventueel overgebleven rozemarijn en tijm tussen het netje en het vlees. Bestrooi met peper&zout.
Verwarm de oven op 175 graden. Prik met een puntig met ongeveer 20 inkepingen van 3 cm diep in de rollade. Doe dat in de gaten van het netjes, zodat dit heel blijft. Maak de knoflook schoon en halveer de grote tenen. Snijd de rozemarijn en tijm in takjes van 4 cm. Vul de inkepingen met de knoflook, rozemarijn en tijm. Steek eventueel overgebleven rozemarijn en tijm tussen het netje en het vlees. Bestrooi met peper&zout.
Verhit de boter en olie in een ovenvaste braadpan. Braad het vlees in 4 minuten rondom bruin aan. Zet de pan zonder deksel in het midden van de oven en braad de rollade ongeveer. 45 min. Bedruip halverwege met bakvet.
Laat de rollade uit de oven 10 minuten rusten met de deksel op de pan. Verwijder eventueel het netje en snijd in plakken.
Smakelijk!

Limburgs zuurvlees
(voor 4 personen)
Ingredienten:
- 600 gram riblappen, in blokjes
- 50 gram boter
- 100 ml wijnazijn
- 4 laurierblaadjes
- 3 kruidnagels
- 4 uien, grof gesnipperd
- 4 eetlepels appelstroop, naar smaak meer dan 4
- 2 sneetjes ontbijtkoek, in dobbelstenen
- 1 eetlepel donderbruine basterdsuiker
Bestrooi het vlees met peper&zout en leg de blokjes in een kom met azijn. Dit laat je zeker een aantal uren intrekken.
Verhit 25 gram boter in een braadpan tot het schuim begint weg te trekken. Haal de blokjes vlees uit de azijn en laat goed uitlekken. Schep dan het vlees in de pan en bak het al omscheppend tot het heel lichtbruin is. Schenk de azijn en 100 ml warm water bij het vlees. Voeg de laurierblaadjes en de kruidnagels toe. Breng alles aan de kook en leg de deksel op de pan. Stoof het vlees op een laag pitje gedurende ongeveer 1 uur.
Voeg daarna de uien toe, samen met de appelstroop en ontbijtkoek. Stoof dit alles nog 1,5 uur. Voeg eventueel nog wat water toe.
Breng het zuurvlees op smaak met bruine suiker, peper&zout. Naar eigen smaak meer appelstroop toevoegen.
Limburgs zuurvlees
(voor 4 personen)
Ingredienten:
- 600 gram riblappen, in blokjes
- 50 gram boter
- 100 ml wijnazijn
- 4 laurierblaadjes
- 3 kruidnagels
- 4 uien, grof gesnipperd
- 4 eetlepels appelstroop, naar smaak meer dan 4
- 2 sneetjes ontbijtkoek, in dobbelstenen
- 1 eetlepel donderbruine basterdsuiker
Bestrooi het vlees met peper&zout en leg de blokjes in een kom met azijn. Dit laat je zeker een aantal uren intrekken.
Verhit 25 gram boter in een braadpan tot het schuim begint weg te trekken. Haal de blokjes vlees uit de azijn en laat goed uitlekken. Schep dan het vlees in de pan en bak het al omscheppend tot het heel lichtbruin is. Schenk de azijn en 100 ml warm water bij het vlees. Voeg de laurierblaadjes en de kruidnagels toe. Breng alles aan de kook en leg de deksel op de pan. Stoof het vlees op een laag pitje gedurende ongeveer 1 uur.
Voeg daarna de uien toe, samen met de appelstroop en ontbijtkoek. Stoof dit alles nog 1,5 uur. Voeg eventueel nog wat water toe.
Breng het zuurvlees op smaak met bruine suiker, peper&zout. Naar eigen smaak meer appelstroop toevoegen.